Don't Forget To Bookmark This Page

Monday, 6 May 2013

Keputusan Lengkap Terkini PRU 13 Online

0 comments

Keputusan terkini dan rasmi PRU 13 pilihanraya 2013 online di setiap negeri. Keputusan semasa ini dibawakan kepada anda untuk mengetahui keputusan penuh PRU13. Pada pukul 5 Petang tadi, saluran mengundi telah pun ditutup dan proses pengiraan undi dijalankan. Keputusan rasmi ini dikeluarkan oleh SPR setelah pengiraan undian rasmi di setiap parlimen dan DUN selesai. PRU 13 merupakan satu perubahan besar dalam Pilihanraya dimana dakwat kekal digunakan dalam proses pengundian.

klik sini  untuk menyemak statistik lengkap keputusan terkini PRU 13.. cuma klik pada peta atau pilih pada senarai yang disediakan untuk buat semakan .. tQ





Keputusan Rasmi PRU 13 Pilihanraya Umum 2013 (Live Update)

Keputusan rasmi boleh dilayari dilaman SPR di http://keputusan.spr.gov.my/#home
 
Live Update Keputusan PRU 13 

Keputusan Peringkat Parlimen Seluruh Negeri






Update Semasa 2.19 Pagi: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah mengumumkan bahawa BN berjaya membentuk kerajaan di peringkat Persekutuan dengan majoriti mudah apabila memenangi kerusi ke-112 pada pukul 12.50 tengah malam tadi.

Update: 1.30 Pagi 
 
BN = 112 kerusi
PAS = 12 kerusi
PKR = 18 kerusi
DAP = 28 kerusi

BN Menang Majoriti Mudah Dan Kekal Sebagai Kerajaan Persekutuan

Negeri Dibawah kerajaan BN selepas Keputusan PRU 13
- Pahang - Perlis - Melaka - Sarawak - Sabah - Perak - Johor - Negeri Sembilan - Terengganu - Kedah

Negeri Dibawah Kerajaan PR selepas Keputusan PRU 13 - Pulau Pinang - Kelantan - Selangor

Keputusan Kemenangan Kerusi Parlimen terkini: BN 112 PR 58
Kerajaan Persekutuan : Barisan Nasional.

Keputusan Parlimen 


Keputusan Dun


sumber : http://www.melvister.com/2013/05/keputusan-rasmi-pru-13-pilihanraya-2013-online-setiap-negeri.html

Thursday, 2 May 2013

Cara Mudah Untuk Buang dan Ubah Enjin Carian Baidu

3 comments



salam... pernah x korang instal software je, pastu default search korang berubah jadi baidu... korang ubah seting, tetap jugak kuar default baidu kan.. memang rase menyirap je kan.. da la bahasa cina.. satu cara terbaik untuk hapuskan baidu ni, dan kembalikan kepada default search engine ialah...

Step 1: buka FIREFOX browser.

Step 2: taip kat url atas atau address bar  "about:config" pastu tekan "enter"




Step 3: nanti akan keluar warning kan... abaikan mesej tersebut dan pilih "i'll be careful, i promise!"




Step 4: bila da klik msg tersebut.. korang cari kotak filter dan taip "keyword.url"












Step 5: ok. kemudian  klik kanan dekat atas tulisan "keyword.URL" dekat dalam preference name tu.
pastu pilih "modify"  (seperti dalam gambar bawah)



Step 6: pastu bila keluar popup "enter string value"  masukkan pilihan yang korang nak untuk jadikan sebagai pengganti baidu yang aku bagi kat bawah ni .. masukkan link bermula "http"  sampai "="

Google: http://www.google.com/search?q=

Google Search (I’m feeling Lucky): http://www.google.com/search?btnI=I%27m+Feeling+Lucky&q=

Yahoo: http://search.yahoo.com/search?p=

Bing: http://www.bing.com/search?q=

Ask: http://www.ask.com/web?q=

AltaVista: http://www.altavista.com/web/results?itag=ody&q=

AOL Search: http://search.aol.com/aol/search?s_it=searchbox.webhome&q=

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Special:Search?fulltext=Search&search=


contoh jika pilih GOOGLE sebagai default



Last Step: tekan Ok  dan siap... =)

Sunday, 21 April 2013

7 Maut Kemalangan Ngeri Di Lebuhraya Persekutuan (Federal Highway)

0 comments

**Ada laporan mengatakan 5 yang terkorban. Pengesahan sedang diusahakan.
Seramai 7 penunggang dan pembonceng motosikal maut apabila pemandu sebuah Honda City yang mabuk menyondol beberapa penunggang motosikal yang didakwa berhenti di tepi Lebuhraya Persekutuan secara berkumpulan.
Pegawai Penyiasat Trafik Shah Alam, Inspektor Azizul Zahari berkata, kejadian berlaku pada kira-kira jam 3.20 pagi tadi di Kilometer 10.6 Lebuhraya Persekutuan dari arah Kuala Lumpur menghala Shah Alam awal pagi tadi.
Lima orang maut selepas terbabit dalam kemalangan
Menurut saksi, bahagian badan dan mayat para mangsa bergelimpangan di lokasi kejadian.


Isu Terbiar Flat Pekeliling

0 comments

BIMBANG tentang keselamatan mereka, orang ramai meminta supaya baki sembilan blok flat Pekeliling di Jalan Tun Razak diruntuhkan dengan segera.
Bangunan yang ditinggalkan itu dikatakan menjadi sarang penagih dadah dan tempat bersembunyi bagi pengemis.
Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) sudah pun melaksanakan pemeriksaan ketat di Flat Tunku Abdul Rahman (Flat Pekeliling) di Jalan Tun Razak, di mana menjadi tarikan untuk aktiviti jenayah dan salah laku di bandar.

Flat Pekeliling berusia 45 tahun ini kini menjadi bangunan terbiar.
Bangunan yang berusia 45 tahun itu yang sepatutnya diruntuhkan pada awal tahun 2010 kini berada dalam keadaan terbiar berikutan isu perundangan yang berlaku.
Ia mencemarkan nama DBKL dan pihak berkuasa tempatan itu kini diberikan tekanan kerana dikatakan tidak berbuat apa-apa terhadap beberapa aduan yang dikemukakan oleh orang awam berkaitan dengan isu keselamatan dan keselamatan.
Flat berkenaan yang sudah pun dikosongkan sejak lewat 2008 dibiarkan usang.
Sejak itu, orang gelandangan, penagih dadah dan kutu rayau menjadikan flat 17 tingkat itu sebagai ‘kediaman’ mereka.
Pakar dan aktivis keselamatan, Kapten K. Bala berkata, flat yang ditinggalkan itu dilihat sebagai tempat yang sesuai untuk jenayah dan sarang kepada aktiviti-aktiviti haram.
“Flat-flat ini terletak di kawasan utama berhampiran dengan terminal bas dan stesen monorel, menjadi ia sebagai kawasan sesak dengan orang ramai. Ini menjadikan orang awam boleh menjadi mangsa jenayah,” kata beliau.
Menurut Bala, bangunan usang itu dikatakan menjadi peluang kepada aktiviti jenayah dan berkaitan dengan pembunuhan Ang May Hong yang berusia 10 tahun pada 1987, di mana kesnya masih belum selesai.

Salah satu unit rumah yang kosong dikatakan menjadi 'sarang berparti' dengan botol-botol minuman keras disusun di atas rak.
“Mayat kanak-kanak perempuan itu dijumpai beberapa jam kemudian di sebuah rumah usang kira-kira 200 meter dari rumahnya di Jalan Ipoh, Kuala Lumpur.
“Pembunuh itu, disyaki merupakan penagih dadah tidak ditangkap. Sejak itu, apabila saya melalui bangunan atau rumah kosong, ia mengingatkan saya bahawa jenayah seperti itu boleh berlaku pada bila-bila masa dan di mana sahaja,” kata Bala.
Beliau menambah, sebagai mengurangkan jenayah di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA), isu-isu yang membimbangkan orang awam seharusnya diberikan perhatian sewajarnya.
“Jenayah boleh berlaku di mana-mana sahaja. Pencegahan adalah perlu dan kita mesti membasmi lokasi panas jenayah bagi menjadikan bandar lebih selamat,” kata Bala.
Naib Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF), Tan Sri Lee Lam Thye berkata, beliau bersetuju dengan Bala mengenai Flat Pekeliling menjadi tarikan kepada aktiviti jenayah dan menggesa Kerajaan supaya membersihkan kawasan itu.
“Ia merupakan masalah lama dan terdapat banyak bangunan yang ditinggalkan di bandar ini yang menjadi lokasi persembunyian oleh pihak-pihak yang berkelakuan tidak baik. Kerajaan seharusnya mempercepatkan pembangunan atau sekurang-kurangnya meruntuhkan bangunan itu,” kata Lee.

Vandalisme: Lukisan grafiti di satu kawasan di salah satu aras.
Pertubuhan bukan kerajaan (NGO) bagi Malaysians Against Rape, Assault and Snatch (Marah) turut menerima aduan daripada ahlinya juga orang awam mengenai aktiviti berkaitan dengan jenayah di flat Pekeliling.
“Mereka bimbang tentang keselamatan mereka kerana terdapat banyak unsur yang tidak diingini dan aktiviti menyalahi undang-undang melibatkan mereka yang disyaki mengedar dadah dan penagih dadah.
“Beberapa kumpulan turut terlibat dalam aktiviti jenayah juga disyaki menggunakan bangunan berkenaan sebagai tempat pertemuan mereka dan untuk menyembunyikan barangan yang dicuri atau dadah. Sementara itu, kutu rayau pula menjadikan flat terbengkalai ini sebagai tempat perlindungan,” kata Pengasas Marah, Dave Avran.
“Flat tersebut tidak berpenghuni sejak 31 Disember 2008. Disebabkan lokasinya terletak di kawasan utama, kami menggesa supaya pemaju memulakan kerja mereka secepat mungkin kerana bangunan tinggal ini mendedahkan bahaya kepada ramai orang,” kata Dave.
Mereka juga bimbang struktur bangunan yang dibiarkan terlalu lama itu akan menyembahkan ia retak.
“Bumbung, pintu, tingkap dan paip begitu mudah runtuh sekiranya terdapat tekana berlaku, dan ini akan menjadi ancaman kepada mereka yang berada berdekatan,” kata beliau.
Penswastaan dan pembangunan semula bagi flat berkenaan diumumkan pada awal 1995 dan menjangkakan antara 8,000 sehingga 12,000 penduduk akan dipindahkan dalam dua fasa.

"Bangunan yang dibiarkan usang seperti flat Pekeliling menjadi lokasi sesuai sebagai peluang kepada aktiviti jenayah," kata Bala.
Pemaju yang dilantik oleh Kerajaan iaitu Asie Sdn Bhd mula meruntuhkan Blok A dan B pada akhir 2005 selepas kebanyakan penduduk dari 11 blok berpindah keluar, sebahagian besar mereka berpindah ke flat Taman Sri Rampai di Setapak.
StarMetro pada Januari 2010 melaporkan bahawa kerja-kerja merobohkan flat Pekeliling akan dilakukan dalam dua bulan dan flat Sri Terengganu yang berhampiran dijadualkan untuk diruntuhkan pada tahun yang sama.
Menurut laporan itu, semua blok di kedua-dua kawasan dijangka akan dirobohkan dalam tempoh satu setengah tahun.
Bagaimanapun, ia tidak dilakukan seperti dirancang. Menurut beberapa laporan sebelum ini, kawasan itu akan dilihat sebagai projek pembangunan semula yang diberi nama Taman Sari.
Projek tersebut merupakan sebahagian daripada usaha memperbaharui kawasan perumahan dan persekitaran lebih baik.
Flat Pekeliling merupakan antara projek perumahan terawal di Kuala Lumpur.
Sebanyak 11 blok flat berkenaan dibina antara 1964 dan 1967.

koleksi gempak!!!